Eilen illalla myohaan palattiin vasyneina mutta tyytyvaisina neljan paivan reissulta. Matkaohjelmassa oli parisataa kilsaa sept-placella Saint Louisiin halki baobab-aavikoiden. Puut rehottivat niin valtavina, etta niiden sisalla olisi voinut asua. Tukalassa autokyydissa istuskeltiin nelisen tuntia. Ihan tuli vee-arraa ikava, siella kun saa sentaan jalat suoriksi ja vieruskaveriin on etaisyytta edes se kakskikymmenta senttia. Eipa mitaan, maisemat olivat mukavia ja niita oli riittavasti. Ja ma kun luulin viela joskus pienena, etta baobabit ovat vain Saint-Exuperyn mielikuvituksen tuotetta!<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Entinen paakaupunki oli kaunis kuin karkki; vaaleanpunaisia ja keltaisia taloja, kivetyt kadut ja kujat, hammentavan vahan hiekkaa, rento tunnelma. Ikava kylla varsin paljon turisteja ja niiden mukanaan tuomia lieveilmioita, kuten matkamuistokauppoja ja kalliita ravintoloita. Tutustuin muun muassa kanadalaiseen kirjailijanalkuun, joka ikavoi kissaansa ja raukeanletkeaan Mbayhin, joka rakenteli djemberumpuja ja veteli nopoluita (paivaunia) vahan valia. Myos maan presidentti oli vaalikierroksella Saint Louisissa ja porukka oli siita ihan pahkinoina. Lahes kaikilla oli Wade-t-paidat ja kansaa kirmasi kaduilla ja ajeli pressan kuvilla paallystetyilla autoilla kova-aaniset soiden.

Babsku-paralta nyrjahti nilkka kesken reissun ja kaytiin sitten tutustumassa paikalliseen sairaalaan. Siella tuntui kuitenkin tuota jonoa olevan sen verran, etta Mbaye johdatteli meidat armeijan parakkihoitolaan. Jonkun reseptintyngan iso B sielta kantoi mukanaan. Tieda sitten, auttaako rohdot, kun nilkka on turvoksissa, eika Babsku suostu pysymaan paikallaan.

Parc National de Djoudj sijaitsee kuutisenkymmenta kilsaa viela pohjoiseen pain Mauritanian rajan tuntumassa. Siella vietettiin puolikas paiva. Kun kolmetoista valtavaa pelikaania lensi kanoottimme yli sulavassa auramuodostelmassa, paasi pienimuotoinen parku pelkasta liikutuksesta. Tuhatpain Euroopan ja Aasian muuttolintuja talvehtimassa, joka sortin pikkuista ja isompaakin lintua, kotkia ja muita hienoja komistuksia. Aikas vaikuttavaa.

Taalla on koko paivan nautittu sahkokatkoksista, joten tama blogittelu on ollut vahan herrassa. Kivaa kerrottavaa piisaisi, joten katellaan, miten paasen taalta valkkyvalojen keskelta koneelle!

 

Jaaha, jatkellaan.

 

Saint Louisissa nostettiin car rapiden kytkinta ja rytkytettiin niinikaan nelisen tuntia Toubaan kylki kyljessa vieruskaverin kanssa. Touba on senegalilaisten mekka; kerran vuodessa maaliskuussa nailla on tapana pyhiinvaeltaa sinne. Muutenkin kaupunki on pyha: sen alueella ei suvaita alkoholia eika tupakkaa, ja monet kulkevat avojaloin kengat kadessaan pyhalla maaperalla. Mekin kaytiin huiviostoksilla ja paastiin kokeilemaan hunnutetun hikista eloa uskomattoman kokoisessa (yksi Afrikan isoimmista) ja viimeistellyn kauniissa ja puhtoisessa moskeijassa. Laa ilaahaa!

Reissusta ransistyneina tunkeuduimme jalleen seitsemanpaikkaiseen autoon. Peraluukun tuntumassa tuhannen mutkalla kuumuudessa oli vahan hymytonta, kun moottorikin huokui oljynkatkua nelja tuntia. Babacar istui leveasti etupenkilla pelkaajan paikalla aurinkolasit nenalla ilman huolen haivaa ja lauleskeli meille silivatiseilaa. Illansuussa kympin maissa kolme tuskaista takapenkin varista paasi vihdoin oikomaan koipiaan koto-Yoffin tutuilla hiekkakujilla. Mainittakoon viela, etta autokuskimme oli ainakin vartin verran pidatettyna, kun ei tainnut loytaa ajokorttiaan poliisin ensikysymalla.

Keskuksessa riittaa vilinaa ja valkoistakin pintaa on liikkeella, kun Veera harjailee ovenpielia ja Kaiju puuhailee koneella. Kotoista. Sidibella on t-paitaprojekti fudisjoukkueelle ja Aminta hurisuttaa ompelukonetta. Lapsia pyorii jaloissa, iki-iloinen energiapakkaus Simo ilmestyi ovensuuhun, Ndey Sokhna valmistaa iltasalaattia ja Modu hoilailee maxell-kyna siististi bubunsyrjassa kiinni. Tammosta taalla, arkea afrikkalaisittain.

Ystavanpaivaa itse kullekin sinne kauas! Pian nahdaan!

(Reunamerkintoja: Jotta saisitte nauttia naista raapustuksista viela hivenen pitempaan, paljastettakoon, etta paluulento starttaa vasta ensi viikon keskiviikkona...)